Zoals Eva uit de rib van Adam voortkwam, zo ontstond het vrouwenkoor uit het mannenkoor. De aanleiding hiervoor was het 25- jarig jubileum van het mannenkoor. Dit werd, geheel volgens de Zoutkamper traditie, groots en gezellig gevierd. Het jaar daarvoor was het koor te gast geweest in het Engelse King's Lynn, in het kader van een uitwisseling tussen de Zoutkamper kerk en de kerk in King's Lynn. Nu kwamen de Engelsen in Zoutkamp om het jubileum mee te vieren. Het weerzien was hartelijk en de gasten werden bij een aantal koorleden ingekwartierd.
Zaterdagmiddag repeteerde het koor in de -toen nog -Gereformeerde kerk, nu Nieuwe kerk geheten en 's avonds gaf het koor een schitterend concert. Dit bleek een verrassingsconcert te zijn voor de koorleden. Zonder dat zij het wisten namelijk waren hun echtgenotes in het geheim al een aantal weken achter elkaar bijeen gekomen in het gebouwtje 'Shalom' te Leens om, onder leiding van dirigent Jan Wubbema, een aantal liederen in te studeren. De mannen waren blij verrast toen hun dames na de pauze, gekleed in een blauwe broek en een wit overhemd met blauwe stropdas, ineens ten tonele verschenen en een aantal liederen ten gehore brachten.
De vrouwen zelf hadden zo genoten van het samen zingen dat zij besloten een vrouwenkoor op te richten. Dit koor, dat aanvankelijk onder leiding van Jan Wubbema en daarnaast nog door enkele andere dirigenten werd begeleid, heeft nog jaren enthousiast gezongen en is in 2014 helaas ter ziele gegaan.

Voor het jubileum werd onder andere een jubileumlied, op de melodie van ' Winden en wolken' gezongen, geschreven door Gerry Buitenwerf. Hieronder volgt de tekst van het lied.

't Schip van het koor van de mannen van Zoutkamp
heeft nu al jaren het anker gelicht.
"Geef mij wat mannen", zei kaptein Van Wieren,
' zijn er genoeg, dan is ' t koor opgericht '.

Refrein(origineel):

Hi-, ha-jo, hi-o, ha-jo, ha-jo-ho, ha-jo, ha-jo,-ho, ha-jo-ho!

Wie had gedacht, dat zoveel zouden komen;
' t schip koos het sop en het vaart steeds maar door.
Wie had nu ooit van dit feest durven dromen:
reeds een kwart eeuw zingt ons Zoutkamper koor.

Refrein

Mannen van Zoutkamp, wij feliciteren
  u met dit feit en wij danken de Heer.
' t Doel van dit koor is om Hem toch te eren.
Hij gaf Zijn zegen, aan Hem alle eer